Vandafledning fra fællesområderne.
De senere år har været meget våde. I kalenderåret 2023 havde vi – trods en tør forsommer – 1045 mm regn i Aarhus (mod normalen på ca. 600 mm). Hertil kom vinteren 2023/24 med 54% mere nedbør end normalt.
Vi mærkede det alle sammen; men allermest på sydsiden af Skodshøjen, hvor terrænet skråner ned mod husene. Her er billeder fra Skodshøjen 81, hvor vand er en tilbagevendende begivenhed. Men også sydsiden af blokken Skodshøjen 1-13 oplevede problemer i januar 24, som vist på billede 1 og billede 2. Også sommerregnen kan give problemer.
Terrænet der skråner ned mod Skodshøjen og har flere steder lave områder, hvor vandet opsamles. Især ud for Skodshøjen 79-81 og Skodshøjen 3-7. I mindre omfang ud for Skodshøjen 45.
På grøntmødet 26/10 2023 blev der vedtaget et forslag om dræning. Imidlertid har forløbet i foråret 2024 medført, at projektet er sat på pause. Se nedenfor
Vandafledning – især fra fællesområdet syd for de ulige numre på Skodshøjen.
Når jorden er mættet – som i den forløbne vinter – eller ved tøbrud, så er det overfladevand, der er problemet. Men hvis vi lægger rør i jorden, så er det grundvand, der opsamles. M.a.o.: Vi har et juridisk problem – der skal løses med en eller anden form for vandafledning:
- Overfladevand reguleres efter miljøbeskyttelsesloven, der grundlæggende siger, at man skal holde vandet på egen grund. Det må ikke løbe ind til naboen. Hvis der sker skade på en bolig, er ejeren af fællesarealet erstatningsansvarlig.
- Grundvand – og dermed dræn – reguleres efter vandløbsloven. Hvis der ikke er naturlig adgang til et bestående vandløb, skal man have vandmyndighedens tilladelse til at tilslutte til offentlige rørlægninger.
De to sæt regler spiller ikke godt sammen med de udfordringer, vi har. Derfor skal vi i samarbejde med Vandmyndigheden – Natur og Miljø – have lavet en løsning. Vandmyndigheden i Aarhus er særdeles karrige med at give tilladelse til afløb / overløb til regnvandsledningsnettet.
Vedtagelsen på grøntmødet i 2023 om dræn har det problem, at vi ikke umiddelbart kan få tilladelse til at tilslutte til regnvandsledningsnettet. Derfor er projektet sat i stå. Natur og Miljø har tilkendegivet, at ”der kan ikke gives tilladelse til hverken en tilslutning eller direkte overløb (hvor overløbet tilsluttes direkte til regnvands systemet).
Hvad har bestyrelsen foretaget sig i det forløbne halvår?
Grundejerforeningens bestyrelse har haft en dialog med dels Aarhus Kommunes Natur- og Miljø afdeling. Udfordringen er, at kommunen ikke vil give tilladelse til tilslutning til regnvandsledningsnettet. Hverken fra dræn eller LAR eller andet. Ledningsnettet har ikke tilstrækkelig kapacitet og kommunen har ikke lovhjemmel til at udvide.
DR har en artikel herom: https://www.dr.dk/nyheder/indland/360000-boliger-risikerer-oversvoemmelser-paa-grund-af-lovgivningsnoel.
Besigtigelse 5. juli.
UCON, er et konsulentfirma, der rådgiver og projekterer bl.a. vandafledning; men UCON udfører ikke.
Under besigtigelsen blev forskellige løsninger blev drøftet med UCON. Fælles for dem alle er, at en løsning kræver tilladelse til tilslutning til regnvandsledningsnettet.
Ifølge UCON, vil et traditionelt LAR-anlæg vil ikke virke på det terræn og den jordbund, vi har. Det vil ikke opsamle nok vand i en periode som den forløbne vinter. Og slet ikke i en tøbrudssituation.
Besigtigelse 18. september
Her deltog en miljøsagsbehandler fra Teknik og Miljø samt en konsulent fra UCON. Vi diskuterede mulige løsninger og vandmyndighedernes holdning til disse for at finde en løsning, hvor vi kan undgå, at vandet havner i de private haver.
Uanset hvilken løsning, vi ender med, SKAL der skitseres løsninger, der skal vedtages af Grundejerforeningens generalforsamling.
Vi må se i øjnene, at det kan blive en dyr affære over de kommende år. Men hvis vandet kommer ind over soklen i et par huse, så bliver det også dyrt.
Informationsmøde 19. september
Grundejerforeningens grøntudvalg holdt et informationsmøde. Her præsenterede Chris Bader fra BGA-anlægsteknik forskellige LAR løsninger og havde nogle ideer til løsninger for Fredensbjergparken. Uden økonomiske overslag.