Politisk beslutning

Aarhus kommune har ca. 6.000 private fællesveje.

Byrådet besluttede i 2014, at ca. 900 af de resterende veje skal overgå til privat fælleseje inden 2035. Korshøjen, Skodshøjen og Jættehøjen er den 5. december 2024 udtaget til “nedklassificering”. Læs nærmere om, hvilke veje, der er udtaget.

Vi har alle fået brev om nedklassificeringen den 9/12 2024

Processen er velbeskrevet hos Aarhus Kommune.

Der skal gå mindst fire og maksimalt seks år fra offentliggørelsen til den endelige beslutning om omklassificering.

Først udarbejder kommunen en tilstandsrapport ud fra Vejdirektoratets vejledning.  Tilstandsrapporten beskriver vejen og de arbejder, Kommunen vil udføre inden omklassificering. Alle grundejere på vejen modtager tilstandsrapporten og har så 8 uger til at melde fejl ind. Kriteriet er, at “vejen skal være i god og forsvarlig stand ved overdragelsen”.

I brevet står der bl.a.

“Om cirka to år (dvs. ultimo 2026) sender vi det foreløbige vejretsbilag og den foreløbige tilstandsrapport til dig sammen med relevant information om den såkaldte partshøring, hvis vi fortsat vurderer, at du bliver berørt af den påtænkte nedklassificering. Det er i partshøringen, at vi gerne vil have dine bemærkninger til den påtænkte nedklassificering.”

Vejlav.

Når det sker, skal vi have dannet et vejlav med tilslutning fra alle grundejere. Det skal ske på frivillig basis, da grundene er udstykket inden kommunen begyndte at udstykke med tinglyst krav om deltagelse i en grundejerforening. Læs nærmere her

På en privat fællesvej, har grundejeren forpligtelsen til at vedligeholde vejen, inkl afløb (jf. privatvejsloven §44). Som udgangspunkt langs egen matrikel og ud til vejens midte. Det gælder også for snerydning.

Hvis alle ikke er med, kan der ikke dannes et vejlav og så bliver det både dyrere og mere bøvlet, jf. privatvejsloven. Hvis vejen ikke vedligeholdes skal kommunen afholde vejsyn og kommunen har så hjemmel til at fordele udgifterne mellem grundejerne. Kommunens ekstra omkostninger skal betales af grundejerne.

Med et vejlav kan vi lave en aftale med en privat entreprenør om at rydde vejen

Uden et vejlav skal hver grundejer sørge for, at der er ryddet sne og saltet eller gruset mellem kl. 07-22 i hverdagene og mellem kl. 08-22 om søndagen. Hvis man er væk fra din bolig, f.eks. på arbejde, medens det sner, skal man sørge for at gøre det som det første, når man kommer hjem.

opret ny bruger

Udfyld formularen