Bredbånd til Internet på Højene.

Af Jens Hørlück, K54, jan 2024

Der er to sæt af kabelføring rundt i plænerne på højene:

  • TDC’s antennekabler (COAX).
  • Fibia’s fiberkabler.

Stofa har ikke kabler på højene.

Alle bredbåndsleverandører af Internet, TV, musik eller telefoni leverer gennem et af de to kabler.

Prisen afhænger af deres aftale med kabelejeren og det er en god ide, at undersøge tjenester og priser fra flere leverandører.

Da Fibia lagde fiberkabler ned i plænerne, blev der lavet en aftale, der medfører, at man slipper for tilslutningsafgift ud i al fremtid.

Nogle mindre udbydere, der lejer sig ind hos Fibia, opkræver tilslutningsafgift, men det kan man afvise.

Eksempler på store leverandører:

Leverandører af hele paletten: bredbånd, TV, musik, telefoni mm.

  • Yousee er TDC’s datterselskab og leverer fortrinsvist gennem TDC’s kabler.
  • Norlys, der ejes af elselskaberne NRGI og Andel.
  • WAOO, der ejes af Fibia, leverer fortrinsvist gennem fibernet.

Hiper er TDC’s datterselskab og leverer udelukkende bredbånd. Både gennem TDC’s kabler og gennem fibernettet.

Man kan også nøjes med bredbånd uden TV fra Yousee. Det er dyrere end fra Hiper. Til gengæld får man musik og andre tjenester oveni.

Der er også andre leverandører (Fastspeed, Kviknet etc) der lejer sig ind hos Fibia eller TDC og man står sig ved at sammenligne priser og tjenester.

Kabling

Uanset om det er det ene eller det andet kabel, så trækkes kablet fra plænen ind til bagsiden af huset og ind gennem væggen.

Inde i huset

Inde i huset opstilles en router. Uanset, hvilken leverandør man har, så har disse routere en ret svag WIFI sendestyrke og hvis signalet skal gå gennem etageadskillelsen – et jernbetondæk – så kan det knibe med at få et tilstrækkeligt stærkt signal til f.eks. TV via Chromecast. Det ses ved at billedet er utydeligt, ”hakker” eller at udsendelsen går helt i stå i flere sekunder / minutter. Eller ved at Chromecast ikke kan finde WIFI signalet.

Hvis man har problemer med sit internet via WIFI, så er det sandsynligvis den svage router, der er årsagen.

Der er tre løsninger (priser pr. primo 2024):

  1. Netværkskabel (RJ45) trækkes fra router til TV/PC, igennem etageadskillelsen. Telefoner og tablets må så klare sig med WIFI fra routeren – evt. med en forstærker (Range Extender), der fås fra 200 kr. og opefter. Det kan anbefales at købe en lidt kraftigere til 400 kr eller mere.
  2. Købe en kraftig WIFI router, der forbindes med den leverede router via et netværkskabel (RJ45). Den købte router skal have tilstrækkelig sendestyrke, så man skal regne med at betale noget over 1000 kr. Man slukker for leverandørens routers WIFI ved at sætte den i bridge mode. Det kan leverandøren hjælpe med, hvis man ikke kan selv.
  3. Købe mesh WIFI routere. Typisk to/tre små kasser, der er indstillet til at sende til hinanden, enten via kabel eller trådløst. De to/tre routere leverer alle WIFI, så telefonen, PC’en, TV’ret vil altid vælge den af de tre, der modtages bedst, der hvor man er.

Nogle leverandører tilbyder – under navnet ”Smart WIFI” (el. lign) – to/tre mesh routere som en del af deres dyrere pakker. Her betaler man så et månedligt abonnement.

Hvis man selv ønsker at installere fremfor at betale hver måned, så kan man enten koble mesh routerne igennem etageadskillelsen via kabel eller via WIFI. Kabelbundne fås fra 700 kr. og opefter. Hvis de kobles trådløst på tværs af etageadskillelsen, er det en god ide at ofre fra 1.000 kr. og opefter.